Een groep van jonge boeren uit MD is een zoektocht gestart naar meerwaarde voor hun uitgemolken melkkoeien. In eerste instantie vanwege de onvrede voor de lage prijzen voor hun uitstoot melkkoeien. Maar op dit moment is er een extra aanleiding: omdat er te veel melkkoeien in Nederland rondlopen vanwege het fosfaatplafon en de gedwongen slacht.

Hoewel je het misschien niet zou verwachten kan het vlees van uitgemolken melkkoeien van zeer hoge kwaliteit worden, mits de dames nog een poos een uitgebalanceerd rantsoen krijgen. Het afmesten is vakmanschap en bepaald eigenlijk of er meerwaarde gecreëerd kan worden. Het meest ideaal is om de oude beesjes naar een speciale pensioenstal te sturen.  De groep is dan ook als eerste op excursie gegaan naar Heijdra vleesvee in Ijsselstein. Daarnaast is het belangrijk om 1) de hele koe voor meer geld te kunnen verwaarden en 2) bepaalde (nieuwe) vleesproducten met meerwaarde te creëren. Denk aan “grootmoeders draadjesvlees”, worstjes of bieflappen.

Vanzelfsprekend zijn we niet de enige die aan het zoeken zijn naar meerwaarde. Lees hier een interessant rapport (Verwaarding rundvlees LEI) een artikel: Eet vlees van de melkkoe, en de resultaten van een project in de Achterhoek. Ook is er een voorbeeld berekening gemaakt in Excel, download deze hier.

De jongen boeren: Nina, Corne, Joost, Leen, Andre, Paul, Roel, Ronald en Sietse hebben een team gevormd en worden begeleid door Joris Lohman en Frank Verhoeven.

We houden u op de hoogte!