MijnBodemconditie is een nieuw meetinstrument bedoelt om de boer beter en praktisch inzicht te geven in de kwaliteit van de bodem en hoe deze verder te verbeteren. Wetenschappelijk onderzoek, in onder andere de Beemsterpolder, heeft uitgewezen dat deze visuele bodembeoordeling bijzonder goed overeenstemt met chemische analyses.

Wat is het doel van Mijn Bodemconditie?

Het doel is om de Nederlandse bodems verder te verduurzamen. Op deze manier blijft de gewasproductie ook met minder input op peil of verbetert. Daarmee geven wij een praktische invulling aan duurzaamheid in de landbouw. De BodemConditieScore versterkt het boerenvakmanschap en leert de boer op een eenvoudige en goedkope manier opnieuw naar zijn bodem te kijken.

Boerenverstand wageningenuniversiteit mijnbodemconditie duurzame bodem

Zelf je bodem beoordelen?

Via MijnBodemconditie.nl is het mogelijk om zelf je bodem te beoordelen. Aan de hand van 11 kenmerken voer je zelf een meting uit. Met deze meting bereken je eenvoudig jouw BodemConditieScore. Je kan de berekening zowel op papier als online maken.

De BodemConditieScore staat in de sector bekend als een praktische innovatie. De tool wordt inmiddels ook gebruikt in het landbouwonderwijs.

Voorbeeld BodemConditieScore mijnbodemconditie boerenverstand

Workshops

U kunt getraind worden in het gebruik van de BodemConditiescore. Dit kan specifiek op bepaalde grondsoorten:

  • Veenweide Innovatie Centrum – Zegveld (voor het veenweidegebied)
  • Proefboerderij Kompas – Valtermond (voor de veenkoloniale dalgronden)
  • Meer locaties volgen

Meld je aan via de website van MijnBodemcondite.nl.

Wil je meer weten over dit project?

Neem contact op met ons